Din livsstil kan give dig farlig stress

11 juli 2019
Astrid Pedersen
Din livsstil kan give dig farlig stress

Stress er et af de helt store buzz words, når vi snakker om sundhed på arbejdspladsen og livsstils sygdomme. Dette er både godt og skidt. Godt, fordi det er positivt at holde fokus på et voksende problem, som i mange år var omgivet af tabu og berøringsangst. Skidt, fordi flere og flere bruger begrebet stress i flæng, og derfor udvander det til en grad, hvor ordet ”stress” ofte bruges om ganske almindelig travlhed.

Af samme grund bliver mange mennesker ikke taget alvorligt, når de bliver sygemeldt med stress. ”Han er bare en svagpisser, som ikke kan tåle mosten” eller ”hun trængte nok bare til lidt ekstra ferie”, er udsagn, som ikke sjældent høres rundt omkring, når en medarbejder i en virksomhed er gået ned med stress. Og dette er i høj grad symptomatisk for et giftigt arbejds miljø, som netop er noget af det mest stress fremkaldende, der findes.

Stress er en sygdom, og skal behandles

Så megen desto mere grund til at tage stress meget alvorligt. At være ramt af stress er ikke bare et spørgsmål om at have lidt mere travlt end normalt, eller ikke at kunne håndtere sine arbejds opgaver. Stress er en ganske modbydelig sygdom med alvorlige psykiske, mentale, kognitive og fysiske følgevirkninger.

Stress udmønter sig typisk i en række fysiske symptomer som for eksempel hyppige hovedpiner, smerter i mave regionen, svimmelhed og desorientering samt snurren og følelsesløshed i ekstremiteterne. Samtidig vil en stressramt person opleve angst lignende tilstande, hjertebanken, hukommelses svigt og mangel på koncentrations evne. Disse symptomer kan være generende nok i sig selv – men går man rundt med stress i kroppen over en længere periode, risikerer man langtids følgevirkninger i form af hjerneskade og varig depression.

Har du mistanke om, at du lider af stress, bør du straks kontakte din læge og få tilrettelagt et behandlings forløb.

Flere Nyheder