Din livsstil kan forkorte dit liv

26 juli 2019
Astrid Pedersen
Din livsstil kan forkorte dit liv

I vore dage er der delte meninger om, hvilke faktorer der udgør en sund livsstil. Men én ting er alle førende forskere og meningsdannere inden for området enige om: Stress er dødsensfarligt.

Hvad er stress?

Stress i sin basale form er en naturlig reaktion på omgivelser og situationer, som er truede og kan udgøre en fare. De fleste af os har prøvet at være i sådan en situation. Hjertet slår hurtigere, musklerne spændes, åndedrættet bliver kort og overfladisk, og man kan nærmest mærke adrenalinet pumpe rundt i blodårerne.

Alle disse tegn indikerer, at kroppen berede sig på enten at flygte meget hurtigt, eller at slås. Til begge dele skal der bruges ekstra og særligt megen styrke og snarrådighed. Og derfor fokuserer kroppen på at styrke de funktioner, som understøtter dette, frem for de mere sekundære i forhold til formålet. Det kan for eksempel være fordøjelsen og kroppens andre basale funktioner.

Stress er således en ganske formålstjenlig funktion i vores nervesystem. Problemet opstår, når stress går hen og bliver en kronisk og langvarig tilstand. Når man lider af permanent stress, slider det utroligt meget på kroppen. Vi kan ikke tåle at køre i højeste gear konstant. Mennesker, som lider af langvarig, ubehandlet stress, oplever dårlig fordøjelse, hukommelsesbesvær, søvnløshed i lange perioder samt kronisk træthed, depression og udbrændthed. Der er eksempler på, at stress har medført hjerneskader og en forhøjet risiko for diverse livsstils sygdomme så som farlige hjerte kar sygdomme.

Hvordan forebygger jeg stress?

Du kan gøre meget for at forebygge stress ved blot at ændre din livsstil. Du bør prioritere afslapning i hverdagen – for eksempel gennem mindfulness eller meditation – sunde madvaner, og dertil være særdeles opmærksom på din krops signaler. På den måde kan du foregribe problemet, før det opstår – og være opmærksom på, hvornår det eventuelt er nødvendigt at søge behandling for stress.

Flere Nyheder