Er nødder sunde eller ej?

19 januar 2020
Anders Lundtang Hansen

Man hører mange diskussioner om, hvorvidt nødder egentlig er sunde eller ej, men det kommer an på flere forskellige ting, som vi lige vil komme lidt på i denne artikel, så du forhåbentligt får et bedre grundlag til at danne dig en opfattelse af emnet.

For det første er der forskel på nødder, ligesom der er forskel på frugt, hvor noget frugt er sundere at spise end andet. Dette kan du finde oversigter over på nettet.

Desuden handler det også om, hvordan du tilbereder og spiser dem, for hvis det er den slags peanuts, du får på barer, der er overhældt med salt, så er de ikke særligt sunde i længden, men hvis det er mere økologiske nødder med naturlige mineraler og uden tilsætningsstoffer, så er de markant sundere.

Endvidere handler det jo også om, hvad man spiser sammen med de her nødder: spiser man dem alene, sammen med is eller i en sund salat?

Disse ting spiller jo også ind, når man skal se på, om det er sundt at spise nødder eller ej.

Men den klassiske måde at forklare det på er jo nok, at det også handler om, hvor mange nødder du spiser af gangen.

Der er jo en del kalorier i de nødder, så hvis man er ude på at tabe sig og erstatter ens måltider med nødder, men spiser dem i overflod, så er det ikke en givtig slankekur – for man skal jo helst forbrænde flere kalorier, end man indtager, hvis man gerne vil tabe sig.

Helst skal man jo ikke hen at spise for mange nødder, men man skal jo skære dem i mindre stykker og netop bruge dem i salater eller is, hvor de kan give et ekstra indspark i smagsoplevelsen.

Faktisk er der rigtig meget mad, der kan piftes op med at putte nødder i det – og stadig være sundt.

Men på ét bestemt område er nødder jo slet ikke sunde, og det drejer sig om, hvis man er allergisk overfor dem!

Den slags opdager man tit i en ung alder og husker så fremdeles, at man ikke skal have nødder eller bestemte typer af nødder at spise fremover.

Men nogle gange sker det desværre også, at man ikke bemærker det, før man er gammel, eller også kommer man til at spise noget mad, som man ikke troede, der var nødder i, eller som man ikke havde regnet med, at man skulle spørge ind til, da det var atypisk at have nødder i det.

Det kan give udslag i en allergisk reaktion, og hvis den er virkelig voldsom, så er man måske nødt til at tage på skadestuen.

Er man i udlandet, er man måske mere på herrens mark, men der burde være hjælp at hente.

Det bedste er sådan set altid at spørge ind til, om der er nødder i ens måltider, før man spiser det, hvis man er sikker på, at man ikke kan tåle nødder.

Det handler jo om at passe på sig selv, også hvis man spiser nødder.

Flere Nyheder