Hvad er stress – og hvorfor er det farligt?

28 marts 2020
Astrid Pedersen

I sin grundform er stress en fysisk og psykisk respons på en udefra kommende trussel eller fare, hvor det sympatiske nerve system suverænt tager magten over dig. Som sådan er stress faktisk en meget nyttig funktion i vort system, hvor de umiddelbare instinkter og reflekser tager over.

Det kan for eksempel ikke nytte noget, at du tænker alt for meget over tingene, når en lastvogn ude af kontrol kommer buldrende imod dig. Her vil din stress reaktion være at kaste din krop til side med en kraft, du ellers ikke ville have kunnet opbyde, og på den måde bringe dig i sikkerhed.

Når faren er drevet over, vil du falde til ro igen, og dit nervesystem atter komme i balance. Og så har stress faktisk reddet dig fra den sikre død.

Få stress behandling inden det er for sent

Stress bliver farligt i det øjeblik den får lov at blive en permanent tilstand. Har du alt for længe levet under et permanent pres – enten fra dig selv eller fra dine omgivelser – bestående af forventninger, som er umulige at opfylde eller opgaver, du har vanskeligt ved at løse, vil du hurtigt opbygge stress i et niveau, så det begynder at tære på dine indre ressourcer – fysisk såvel som mentalt.

Kroppen og hjernen er simpelt hen ikke indrettet til at køre i så højt et gear over en længere periode, især ikke når alting synes at være op ad bakke. Er du stress ramt, vil du således opleve det som om du permanent er jaget vildt. Der er tale om en nedadgående spiral, hvilket er årsagen til at det er så vigtigt at få behandling for stress hurtigst muligt. Og her bør du opsøge en dygtig professionel behandler – for eksempel en psykoterapeut.

Du kan booke tid til behandling af stress i Randers på larsroedandersen-psykoterapi.dk

Flere Nyheder