Sådan gør du op med din afhængighed

28 juli 2019
Emilie Jacobsen
Sådan gør du op med din afhængighed

For mange af os er sommerferien en god måde til at stoppe op og spørge os selv, om vi nu også lever vores liv på den rigtige måde. Mange af os drømmer om at være sundere, men har en irriterende vane, som vi har svært ved at slippe. Den kan være så indgroet og svær at komme af med, at det kan føles som en afhængighed. Det kan for eksempel være af at spise slik, ryge, tjekke mobilen eller drikke for meget sodavand. 

Når du kommer tilbage fra sommerferien, er det en god ide for dig, at du gør op med den form for vaner – men hvordan gør du så lige det? For du har sikkert prøvet at stoppe mange gange før uden held. 

Først og fremmest er det vigtigt, at du finder ud af, hvorfor du er afhængig. Måske ryger du, fordi alle dine venner gør det. Måske spiser du meget slik, fordi du er utilfreds med noget i dit liv, og slikket gør dig glad. 

Derefter handler det om, at du finder ud af, hvornår din risiko for at falde i er størst. Hvis du handler, når du er sulten, er risikoen for, at du kommer slik helt sikkert større, end hvis du handler, når du er mæt. På samme måde har du sikkert langt nemmere ved at holde dig fra cigaretterne, når du er ædru frem for, når du har drukket. Derfor kan det være nødvendigt, at du i en periode holder dig fra de situationer, hvis du gerne vil bryde dine dårlige vaner. 

En god måde til at motivere dig selv til ikke at falde i igen er, at du skriver ned, hvad fordelene og ulemperne ved at blive ved er. For eksempel vil du sikkert have nemmere ved at dyrke motion, når du ikke længere ryger, lige som du højst sandsynligt vil tabe dig, når du får brudt din dårlige vane med at spise slik. 

 

Flere Nyheder