Sund livsstil med de rette vitaminer og mineraler

05 september 2019
Astrid Pedersen
Sund livsstil med de rette vitaminer og mineraler

Får du for lidt – af de sunde vitaminer og mineraler altså? Selv om du til daglig spiser varieret, og således mener at have dækket dit behov for de vigtige nærings stoffer gennem en alsidig kost, er der stadig risiko for, at du kan ende med mangel på visse vitaminer og mineraler. På vore nordlige breddegrader – og med vores generelle livsstil – vil der næsten altid være for få af visse vitaminer og mineraler i kosten.

Derfor kan der være nødvendigt at indtage dem som kosttilskud for at komme op på den anbefalede daglige dosis, og dermed undgå mangel sygdomme. I det følgende vil vi gennemgå et udpluk af disse.

D vitamin – solskinsvitaminet

Inden for de seneste årtier er der kommet meget fokus på D vitamin, som er vigtigt i forhold til vores optagelse af kalk i knoglerne. Især om vinteren kommer mange mennesker til at lide af D vitamin mangel, idet vi generelt får for lidt sollys. D vitamin dannes nemlig blandt andet i huden, når denne reagerer på solens uv stråler.

En anden vigtig kilde til D vitamin er fede fisk, som for de færrestes vedkommende er en del af det daglige måltid. Hvis du således vil være helt sikker på at få tilstrækkeligt med D vitamin, og dermed forebygge eksempelvis knogleskørhed, bør du altså skrue op for makrel og sild i det daglige – især om vinteren. Samtidig kan det tilrådes, at du supplerer med fiskeolie, enten i kapsler eller i flydende form.

Selen – en mangelvare i Danmark

Selen er et et såkaldt spormineral, som det er vigtigt at få på daglig basis. Kroppen danner ikke selv selen, men kan optage selen fra eksempelvis korn og grøntsager samt kød, mælk, æg og fisk. Desværre er selen-indholdet i jorden i Danmark ikke særligt højt, hvilket kan nødvendiggøre indtagelse af selen som ekstra kosttilskud.

Få flere tips til kosttilskud på sund-rask.dk

Flere Nyheder