Sund livsstil med gradvise ændringer

12 september 2019
Astrid Pedersen
Sund livsstil med gradvise ændringer

Er du blandt de mange, som ønsker en sundere, og mere positiv livsstil? Så er det en god idé at sætte dig nogle realistiske mål. Alt for mange går i den fælde, at de vil det hele på én gang – tabe sig hurtigt, lære at meditere, træne op til en iron man og omlægge kostvanerne på drastisk vis.

Dette er sjældent frugtbart. For det første er der sjældent nogen sammenhæng mellem en permanent sund livsstil, vægttab og ekstrem sportsudøvelse. For det andet er det urealistisk at forestille sig, at man – ved siden af sin dagligdag – skulle kunne nå alle disse mål på én gang. Og for det tredje er det direkte usundt at ændre sine vaner så radikalt fra den ene dag til den anden.

Den bedste livsstilsændring starter blødt

I stedet bør man tænke helheds orienteret, og samtidig starte i det små – og med det, der giver mening. Det er for eksempel ikke særligt smart at kaste sig ud i hård løbetræning, hvis der sidder tyve kilo for meget på sidebenene. Så har du hurtigt opskriften på dårlig ryg og ødelagte knæ.

Derfor bør kosten komme ind som noget af det første. Her skal du ikke tænke i quick fix i form af slankekure, som lover hurtigt vægttab. Du bør snarere tilrettelægge din kost således, at du ved, at du kan holde kostplanen i længere tid. Kun på den måde kan du vænne din metabolisme til at forbrænde mere – og samtidig få mere ud af madens næringsstoffer.

Motion med måde

Dernæst kan du påbegynde fysisk træning. Det er som regel en god idé at finde en trænings form, man kan lide, i stedet for at se træningen som en sur pligt, som bare skal overstås. Svømning, dans, ridning, stavgang – så længe du får rørt dig, er det ikke så vigtigt, hvilken sport eller træningsform, du vælger.

Husk, at den bedste livsstils ændring altid har et lyst og motivations betonet udgangspunkt!

Flere Nyheder