Sund livsstil – uden stress

07 august 2019
Astrid Pedersen
Sund livsstil – uden stress

Føler du af og til en trang til at smide alt, hvad du har i hænderne, og løbe langt væk? Har du en knugende fornemmelse af uro i maven, når du står op om morgenen for at tage på arbejde – og tæller du nærmest sekunderne til fyraften, weekend og ferie? Har du svært ved at koncentrere dig, og bliver du hurtigt irriteret, vred eller måske endda angst til hverdag?

Så er der meget som godt kunne tyde på, at du lider af den form for udbrændthed, som hurtigt kan føre til farlig, kronisk stress. Og stress er absolut ikke noget, man bør spøge med – stress skal, tvært imod, tages meget alvorligt.

Hvad er stress, og hvorfor er det farligt?

Stress er en naturlig fysisk og psykisk reaktion på en trussel eller en fare. Stress er som sådan ikke farligt – det er tvært imod en hjælp for os, hvis vi befinder os i en kritisk situation. Stress har til formål at styrke de reflekser, som sætter os i stand til enten at kæmpe eller at flygte. Under stress vil kropslige funktioner, som ikke har betydning for disse reflekser, nedprioriteres. Det drejer sig for eksempel om fordøjelsen, som det sympatiske nervesystem sætter ud af spil.

Det, der er farligt ved stress, er når den går hen og bliver kronisk. Når vi ikke får afløb for stress, men den bliver ved med at hænge som en truende sky over hovedet på os – og mere eller mindre permanent lader kroppen køre i højeste gear. Denne form for stress medfører inflammatoriske tilstande i kroppen såvel som skader på de kognitive evner. Det er ikke ukendt, at stress kan medføre permanente hjerneskader samt hjerte kar sygdomme.

Har du mistanke om begyndende stress, bør du derfor hurtigst muligt søge lægehjælp, at du kan komme i behandling før det er for sent.

Flere Nyheder