Derfor virker en kold tyrker ikke ved sunde vaner og motion
En kold tyrker virker kun i et fåtal for nogle, mens de fleste af os vil falde tilbage på de gamle vaner igen. Det er der en videnskabelig forklaring på, og så giver vi lige en løsning til, hvad du så ellers skal gøre.
Det kræver næsten viljestyrke som en jægersoldat at vedligeholde en sund vane, der starter med en kold tyrker, som betyder at man fra den ene dag til den anden dropper en vane fuldstændig fra ens liv uden at trappe ned, eller at man få en meddelelse fra ens læge om, at man skal droppe en vane, hvis man gerne vil fortsætte med at leve.
De færreste af os er elitesoldater, og vi skulle helst ikke derud, hvor vi skal have en livstruende meddelelse for at lægge vores vaner om.
Intentionen er ellers den rette, om det så er at droppe sukker, kvitte smøgerne, droppe det usunde fedt og så videre: Hvis jeg helt fjerner det usunde, så får jeg det bedre!
Tankegangen er den rette, men vi overvejer sjældent, hvilke konsekvenser sådan en ændring i livsstilen medfører, og her kommer videnskaben ind i billedet.
Kroppen vænner sig nemlig til de ting, du udsætter den for; og desto længere tid den er blevet vant til en vane, jo mere vil den have den gentagende gange. Sådan er kroppen indbygget: den vil have de ting, vi fordrer den med.
Så hvis vi fra den ene dag til den anden for eksempel holder op med at spise slik, så undrer kroppen sig, og udover at slik kan være vanedannende i sig selv, så vil kroppen også hurtigt begynde at “råbe” efter slik.
Hvis sådan en livsstilsændring skal fungere (for langt de fleste af os), så er du nødt til at trappe langsomt ned, hvor du enten langsomt udfaser sukker eller nøjes med at spise sukker en gang om ugen for eksempel.
Sæt også et mål for dig, hvorfor det er vigtigt at droppe at spise sukker og ikke bare for at sige til dig selv, at det er usundt.
Slutteligt: slå ikke dig selv figurativt i hovedet, hvis du falder i og kommer til at spise sukker en dag. Den slags sker, og så er det bare op på hesten igen.